Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Provence » BANDOL - Domaine Tempier

BANDOL - Domaine TempierNergens komt de mourvédredruif zo tot zijn recht als in Bandol, bron van de mooiste rode wijnen in de Provence. Deze moeilijk te hanteren druif beloont inspanning ruimschoots met karaktervolle wijnen met een gedegen structuur en boeiende complexe aroma’s.
Voorvechters Lucien Peyraud en echtgenote Lucie Tempier stimuleerden als geen ander het ontstaan van een eigen AOC Bandol in 1941, en slaagden erin de toen vergeten en miskende druif mourvèdre hierin opgenomen te krijgen. Nadien bezorgden deze prachtige levensgenieters het domaine Tempier wereldfaam.

Daniël Ravier brengt Tempier naar hoogste niveau!
Vanaf 1999 regisseert Daniël Ravier het domaine en geeft hij een nieuwe, eigen impuls aan de klassieke Tempierstijl.
Dat betekend dat het solide uitgangspunt van expressie geven aan het originele provencaalse karakter met vol respect gehandhaaft blijft. Maar de invulling hiervan gaat met een grotere precisie en aandacht voor detail dan voorheen. Daniël Ravier is niet alleen talentvol maar ook vol passie in zijn streven om een grote Bandol te maken.

Dat kan alleen als je ook een groot terroir hebt en dat heeft Tempier. Vanuit dit besef werkt Ravier en het resultaat krijgt wereldwijd erkenning, stap voor stap komt er de balans, spanning en zeggingskracht in een dimensie die gaat naar weergaloos!

Rosé 40% mourvèdre, 30% grenache, 30% cinsault. Pressurage direct, de druiven worden bij binnenkomst in de kelder direct geperst door een pneumatische pers, na een korte koude inweek van de hele druiven (maceration pelliculaire).

Bandol Cuvée Classique - afkomstig uit de wijngaard gelegen aan het domaine, 30 jaar oude stokken, 80% mourvèdre aangevuld met 20% grenache uit de Migoua wijngaard.

La Tourtine - 6,5 ha. pal zuid op 'restanques', terrassen op 170 meter hoogte die uitzicht bieden op Le Castellet. Gemiddeld 32 jarige stokken op klei/kalksteen met zand en gesteente, 70 tot 80% mourvedre, aangevuld met grenache en cinsault.

La Migoua - 6 ha. op hellingen, expositie merendeels zuid op 270 meter hoogte, argilo calcaire met gesteente, gemiddeld 30 jarige stokken, 65 % mourvèdre, een belangrijk aandeel cinsault, aangevuld met grenache.

Cabassaou is 1 ha.wijngaard in een lager gelegen deel van La Tourtine, 100% mourvèdre, 45 jarige stokken.

Bandol is een oud havenstadje aan de Mediterranée, gelegen tussen Toulon en Marseille, het is één van de oudste nog producerende wijngebieden ter wereld.( vanaf 600 voor Cr.)
De terrassen op de achterliggende heuvels bieden een buitengewoon geschikt terroir* voor de mourvèdre, een moeilijk te hanteren druif die zorg en inspanning beloont met boeiende wijnen.
Hierbij speelt het maritime micro-klimaat een belangrijke rol, ze voorkomt te grote droogte, terwijl de mistral verkoeling brengt in dit hete klimaat.

Lage rendementen van ca. 30-35 hectoliter/ha., zodat de wijnstok niet teveel lijdt in de droogte, daarbij worden de druiven eerder rijp, handmatige oogst, volledige ontsteling, 8 - 21 dagen gisting met eigen natuurlijke gistcultuur bij ca. 28 graden C. Remontage.
De wijn rijpt ca. 18 maanden in grote houten foeders, krijgt 2 tot 3 maal soutirage, en wordt zonder klaring of filtering gebotteld aan de hand van de maanstand.

stijl - klassiek Bandol, geurig provencaals, krachtig, warm en aards, complex kruidig in een ronde stevige smaak, structuur gegeven door licht strenge tannines die zich voegen in formidabel fruit.

In Bandol vindt de mourvedredruif zijn optimale expressie.
Meestal worden de wijnen voor een klein deel aangevuld met grenache en cinsault.

In het warme, droge micro-klimaat komen meeldauw en oidium niet veel voor en op Tempier wordt biologisch gewerkt, geen pesticiden of onkruidverdelgers. Zelfs zwavel wordt nauwlijks gebruikt. De mourvèdredruif is een geweldige anti-oxydant.  Bemesting met compost                      
Lage rendementen van ca.35 hectoliter/ha., zodat de wijnstok ook bij extreme droogte de rijping van de druif niet snel blokkeert, volledige ontsteling. De wijn rijpt tot 30 maanden in grote houten foeders en wordt zonder klaring of filtering gebotteld aan de hand van de maanstand.

Karakter & Tempier
Kenmerkend in deze kleurrijke wijnen is zondoorstoofde kracht in een stoer vormgegeven wijn met een boeiende aromatische zeggingskracht, warm en niet ontbloot van sensualiteit.

Het zonrijke fruit heeft een vineus karakter en heeft een zweem van ziltheid, als sporen van zeewier doortrokken in de smaak, meestal in de context van aroma’s als geneverbes, laurier en een boeiende complexiteit aan kruidig provencaalse aroma’s, fijne bitterheid, salie, oregano, thym. Dit biedt geparfumeerd tegenwicht aan meer strenge toetsen van terroir, gesteente, boomschors, leer, graffiet, terwijl de peperigheid, stuivend of gekneusd, de levendigheid van het fruit stimuleert.

Mourvèdre is rijk aan tannines, gelukkig hebben de stevig structuur gevende tannines van Tempierwijnen vet en fijnheid. Door het vocht in de bodem heeft de wijnstok minder last heeft van stress die rijping blokkeerd. Tempier heeft altijd een kenmerkend genereus karakter en naast stoerheid ook beschaving. Het geeft niet alleen aan hoe geweldig er altijd is geïnvesteerd in de wijngaarden, maar ook dat hier sprake is van een heel eigen terroir.

Een surplus aan hoog kwalitatief druivenmateriaal loopt dan ook als een rode draad bij een degustatie van tiental kleine, goede en bijzondere jaargangen, en klein is dan toch ook heel goed.

In sommige rijpingsfases en in bepaalde jaargangen geeft het reductieve karakter van de mourvèdre een dierlijke impressie, de wijn heeft dan lucht nodig om te ademen en wordt na beluchting schoner.

La Tourtine is een tanige wijn, een fors karakter, gespierd en lenig met een ascetisch aspect. De wijn heeft veel diepte en een stenig en aardse basis, het fruit is meestal donker getint en kruidig doorweven. De stoere tannines moeten bedwongen worden, het fruit moet met surplus vet geven om deze koppig ongedwongen wijn harmonie te geven.

In La Migoua wint verfijning het van stoere spieren, waardoor er veel ruimte is voor aromatische expressie; de fijne tannines vormen het fundament van een brede smaakbeleving die diepte kent, en veelzijdig aromatisch toont dat grote zeggingskracht innemend maar ook dwingend kan zijn.

Cabassaou heeft een groot omspannend bereik, is royaal en volmondig met superieur fruit, en toont met diepte de dimensie van de Tourtinewijngaard.

Sleutelwoorden voor Tempier zijn excellent druivenmateriaal en een onvergelijkbaar terroir.
De wijnmaker staat in dienst van dit samenspel, en drukt geen storend en maskerend stempel van overbodige signatuur. Het verhaal verteld door deze originele, langlevende wijnen is boeiend en inspireert het levensgevoel tot bijzondere momenten.
Dat is ook waar de liefhebber recht op heeft, als er een fles bandol, domaine Tempier, gedeeld wordt.

 wijn & gerecht - lichtere jaargangen combineren door hun impressie van zeewier (jodium, iode) goed met zeevis, octopus met romige rozemarijnsaus, lamsvlees, gevulde aubergines, entrecôte, duif, wild zwijn, ree, haas, wild konijn. serveren 15-16°C

Culture biologique*
BANDOL Rosé Rosé
BANDOL Cuvée Classique Rood
BANDOL La Migoua Rood
BANDOL La Tourtine Rood
BANDOL Cabassaou Rood