| BANDOL - Domaine TempierNergens komt de mourvédredruif zo tot zijn recht als in Bandol, bron van de 
  mooiste rode wijnen in de Provence. Deze moeilijk te hanteren druif beloont 
  inspanning ruimschoots met karaktervolle wijnen met een gedegen structuur en 
  boeiende complexe aroma’s.Voorvechters Lucien Peyraud en echtgenote Lucie 
  Tempier stimuleerden als geen ander het ontstaan van een eigen AOC Bandol in 
  1941, en slaagden erin de toen vergeten en miskende druif mourvèdre hierin 
  opgenomen te krijgen. Nadien bezorgden deze prachtige levensgenieters het 
  domaine Tempier wereldfaam.
 Daniël Ravier brengt Tempier naar hoogste niveau!Vanaf 
  1999 regisseert Daniël Ravier het domaine en geeft hij een nieuwe, eigen 
  impuls aan de klassieke Tempierstijl.
 Dat betekend dat het solide 
  uitgangspunt van expressie geven aan het originele provencaalse 
  karakter met vol respect gehandhaaft blijft. Maar de invulling hiervan 
  gaat met een grotere precisie en aandacht voor detail dan voorheen. Daniël 
  Ravier is niet alleen talentvol maar ook vol passie in zijn 
  streven om een grote Bandol te maken.
 Dat kan alleen als je ook een groot terroir hebt en dat heeft Tempier. Vanuit 
  dit besef werkt Ravier en het resultaat krijgt wereldwijd erkenning, 
  stap voor stap komt er de balans, spanning en zeggingskracht in een dimensie die 
  gaat naar weergaloos! Rosé 40% mourvèdre, 30% grenache, 30% cinsault. Pressurage 
  direct, de druiven worden bij binnenkomst in de kelder direct geperst door een 
  pneumatische pers, na een korte koude inweek van de hele druiven (maceration 
  pelliculaire).  Bandol Cuvée Classique - afkomstig uit de wijngaard gelegen 
  aan het domaine, 30 jaar oude stokken, 80% mourvèdre aangevuld met 20% grenache 
  uit de Migoua wijngaard. La Tourtine - 6,5 ha. pal zuid op 'restanques', terrassen op 
  170 meter hoogte die uitzicht bieden op Le Castellet. Gemiddeld 32 jarige 
  stokken op klei/kalksteen met zand en gesteente, 70 tot 80% 
  mourvedre, aangevuld met grenache en cinsault.  La Migoua - 6 ha. op hellingen, expositie merendeels zuid op 
  270 meter hoogte, argilo calcaire met gesteente, gemiddeld 30 jarige stokken, 65 
  % mourvèdre, een belangrijk aandeel cinsault, aangevuld met grenache. Cabassaou is 1 ha.wijngaard in een lager gelegen deel van La 
  Tourtine, 100% mourvèdre, 45 jarige stokken. Bandol is een oud havenstadje aan de Mediterranée, gelegen tussen Toulon en 
  Marseille, het is één van de oudste nog producerende wijngebieden ter wereld.( 
  vanaf 600 voor Cr.) De terrassen op de achterliggende heuvels bieden een 
  buitengewoon geschikt terroir* voor de mourvèdre, een moeilijk te hanteren druif 
  die zorg en inspanning beloont met boeiende wijnen.
 Hierbij speelt het 
  maritime micro-klimaat een belangrijke rol, ze voorkomt te grote droogte, 
  terwijl de mistral verkoeling brengt in dit hete klimaat.
 Lage rendementen van ca. 30-35 hectoliter/ha., zodat de wijnstok 
  niet teveel lijdt in de droogte, daarbij worden de druiven eerder rijp, 
  handmatige oogst, volledige ontsteling, 8 - 21 dagen gisting met eigen 
  natuurlijke gistcultuur bij ca. 28 graden C. Remontage.De wijn 
  rijpt ca. 18 maanden in grote houten foeders, krijgt 2 tot 3 maal 
  soutirage, en wordt zonder klaring of filtering gebotteld aan de hand van 
  de maanstand.
 stijl - klassiek Bandol, geurig provencaals, krachtig, warm en aards, complex 
  kruidig in een ronde stevige smaak, structuur gegeven door licht 
  strenge tannines die zich voegen in formidabel 
  fruit. In Bandol vindt de mourvedredruif zijn optimale 
  expressie.Meestal worden de wijnen voor een klein deel aangevuld met 
  grenache en cinsault.
 In het warme, droge micro-klimaat komen meeldauw en oidium niet veel voor en 
  op Tempier wordt biologisch gewerkt, geen pesticiden of 
  onkruidverdelgers. Zelfs zwavel wordt nauwlijks gebruikt. De mourvèdredruif is 
  een geweldige anti-oxydant.  Bemesting met 
  compost                       Lage rendementen van ca.35 hectoliter/ha., zodat de wijnstok ook bij extreme 
  droogte de rijping van de druif niet snel blokkeert, volledige ontsteling. De 
  wijn rijpt tot 30 maanden in grote houten foeders en wordt zonder klaring of 
  filtering gebotteld aan de hand van de maanstand.
 Karakter & TempierKenmerkend in deze kleurrijke 
  wijnen is zondoorstoofde kracht in een stoer vormgegeven wijn met een boeiende 
  aromatische zeggingskracht, warm en niet ontbloot van sensualiteit.
 Het zonrijke fruit heeft een vineus karakter en heeft een zweem van ziltheid, 
  als sporen van zeewier doortrokken in de smaak, meestal in de context van 
  aroma’s als geneverbes, laurier en een boeiende complexiteit aan kruidig 
  provencaalse aroma’s, fijne bitterheid, salie, oregano, thym. Dit biedt 
  geparfumeerd tegenwicht aan meer strenge toetsen van terroir, gesteente, 
  boomschors, leer, graffiet, terwijl de peperigheid, stuivend of gekneusd, de 
  levendigheid van het fruit stimuleert. Mourvèdre is rijk aan tannines, gelukkig hebben de stevig structuur 
  gevende tannines van Tempierwijnen vet en fijnheid. Door het vocht in 
  de bodem heeft de wijnstok minder last heeft van stress die rijping 
  blokkeerd. Tempier heeft altijd een kenmerkend genereus karakter en 
  naast stoerheid ook beschaving. Het geeft niet alleen aan hoe geweldig er altijd 
  is geïnvesteerd in de wijngaarden, maar ook dat hier sprake is van een heel eigen terroir. Een surplus aan hoog kwalitatief druivenmateriaal loopt dan ook als een rode 
  draad bij een degustatie van tiental kleine, goede en bijzondere jaargangen, en 
  klein is dan toch ook heel goed. In sommige rijpingsfases en in bepaalde jaargangen geeft het reductieve 
  karakter van de mourvèdre een dierlijke impressie, de wijn heeft dan lucht nodig 
  om te ademen en wordt na beluchting schoner.  La Tourtine is een tanige wijn, een fors karakter, gespierd 
  en lenig met een ascetisch aspect. De wijn heeft veel diepte en een stenig en 
  aardse basis, het fruit is meestal donker getint en kruidig doorweven. De stoere 
  tannines moeten bedwongen worden, het fruit moet met surplus vet geven om deze 
  koppig ongedwongen wijn harmonie te geven. In La Migoua wint verfijning het van stoere spieren, 
  waardoor er veel ruimte is voor aromatische expressie; de fijne tannines vormen 
  het fundament van een brede smaakbeleving die diepte kent, en veelzijdig 
  aromatisch toont dat grote zeggingskracht innemend maar ook dwingend kan 
  zijn. Cabassaou heeft een groot omspannend bereik, is royaal en 
  volmondig met superieur fruit, en toont met diepte de dimensie van de 
  Tourtinewijngaard. Sleutelwoorden voor Tempier zijn excellent druivenmateriaal en een 
  onvergelijkbaar terroir.De wijnmaker staat in dienst van dit samenspel, en 
  drukt geen storend en maskerend stempel van overbodige signatuur. Het verhaal 
  verteld door deze originele, langlevende wijnen is boeiend en inspireert het 
  levensgevoel tot bijzondere momenten.
 Dat is ook waar de liefhebber recht op 
  heeft, als er een fles bandol, domaine Tempier, gedeeld wordt.
  wijn & gerecht - lichtere jaargangen combineren door hun impressie 
  van zeewier (jodium, iode) goed met zeevis, octopus met romige rozemarijnsaus, 
  lamsvlees, gevulde aubergines, entrecôte, duif, wild zwijn, ree, haas, wild 
  konijn. serveren 15-16°C |