Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Costières de Nìmes » Mas des Bressades

Mas des Bressades



 
 

Mas des Bressades
Costières de Nîmes beslaat een gebied van 30 km tussen Nîmes en Arles.
Qua wijnbouwklimaat is het een voortzetting van de zuidelijke rhône, maar het kan er heet worden als een oven, het is één van de warmste plaatsen van Frankrijk…
De mistral heeft in dit vlakke gebied vrij spel en droogte kan een probleem zijn voor de rijping van de druiven.
De bodem verschilt van zanderig tot rode klei (kapan) en dichte kalk (taparas) en is bedekt
met kiezelstenen (galets).

Wijngaard – 30 ha. met galets roulés tot een diepte van 6 tot 10 meter.
20 jaar oude wijnstokken: 50% syrah, 25% grenache, 15% cinsault, 10% cabernet-sauvignon
voor de rode wijnen, 60% roussanne en 40% grenache blanc voor wit.

Mas des Bressades
Henri Marès (1820-1901) was een studiegenoot en vriend van Pasteur en ontwikkelde de bestrijding van oïdium door zwavel.
Na zijn studie aan de universiteit van Montpellier heeft  wijnbouwingenieur Cyril Marès  het domaine overgenomen van zijn vader.
Zijn wijnen hebben veel succes en worden inmiddels wereldwijd verkocht; ze tonen niet alleen onberispelijk wijnmaken, maar ook het potentieel van Costières de Nîmes, en dat niet in de laatste plaats danzij het hanteren van lage rendementen.

Wat dat betreft krijgt hij nogal wat kritiek van collega wijnboeren die hem wel als een topper beschouwen maar zijn prijzen te laag vinden t.o.v. de anderen topdomaines…
Repliek van Cyril Marès: “Dat kan wel zo zijn, maar ik heb in februari volgend op de oogst al mijn wijnen al verkocht”…

Bij de gisting wordt ieder perceel wijngaard apart gehouden, en om tot een afgewogen assemblage te kunnen komen gisten ook de verschillende druivenrassen apart; zo wordt het potentieel duidelijk en kan de selectie voor de assemblage gemaakt worden.
De druiven worden meestal geheel ontsteelt en gisten onder temperatuurcontrôle op cuve.
Rendementen worden laag gehouden, tussen de 25 en 45 hectoliter per ha.
De witte wijn krijgt een maceration pelliculaire bij 18°C.

Verrassend in deze wijnen is de koele frisheid die bewaard blijft terwijl het fruit prachtig rijp is; diep in de grond zit voldoende vocht zodat de wijnstok ondanks langdurige hitte zijn rijpingsproces niet blokkeert, de tannines in de wijnen van Bressades zijn voorbeeldig.
 
stijl – intense wijnen met frisheid, fruit, en rondeur in een volle ronde smaak met fijne aroma’s, geconcentreerd fruit met een rijpe volheid maar levendig fris.

wijn & gerecht – grillades, rood vlees, geitenbuik gevuld met abricoos, lamsvlees, wild konijn.

COSTIERES  DE  NIMES  Rouge Tradition
55% grenache, 45% syrah
onsteling, gisting en élevage op cuve.
Bij binnenkomst: geurig, stuivend Szichuanpepers, een stuwende neus met de fascinatie van de jeugd, vers gekneusde druiven! Dat rijkelijke fruit domineert degelijke maar rijpe tannines in een soepele smaak, kruidig getint, thym, geneverbes, zoethout/laurier. Het is nog erg jong maar overtuigend in een fraaie eindimpressie die diepte toont en subtiel nuance. 

COSTIERES  DE  NIMES  Rosé
20% cinsault, 50% grenache, 30% syrah
saignée, gisting op cuve bij 18°C, geen malolactische gisting.

COSTIERES  DE  NIMES Blanc Cuvée Tradition
40% roussanne, 60% grenache blanc
gisting op cuve bij 18°C, geen malolactische gisting.

COSTIERES DE NIMES Blanc Cuvée Excellence
90% roussanne, 10% grenache blanc
gisting op eiken fust, batonnage, 5 maanden rijping op
eiken fust, geen malolactische gisting.

COSTIERES DE NIMES Rouge Cuvée Excellence
100% syrah, ontsteling, lange gisting van 3-5 maanden,
12 maanden rijping op eiken fust.

COSTIERES DE NIMES Cabernet/Syrah
70% cabernet-sauvignon, 30% syrah, 5 maanden gisting,
12 maanden rijping op eiken fust, rijpingspotentieel 10-15 jaar.
Deze cuvée komt voort uit een oude traditie in Bordeaux.
Daar werd vroeger Syrah uit Tain-l'Hermitage toegevoegd aan fusten met cabernet...