Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Rhône » CONDRIEU - Domaine Francois Villard

CONDRIEU - Domaine Francois VillardOnder de oude romeinse stad Vienne beginnen de wijngaarden van de noordelijke Rhône, met de Côte-Rôtie (geroosterde helling) en in het verlengde de kleine terrassen op de steile hellingen van Condrieu, de bakermat van de viognierdruif.

De Romeinen brachten hier de wijncultuur en beschouwden dit als hun fijnste wijnen. Sindsdien groeide de reputatie gestaag en ten tijde van de franse revolutie waren het geliefde wijnen aan de hoven van Europa.

Aan het eind van de 19e eeuw kwam echter verval door rampspoed, oogsten gingen verloren door schimmelziekten en de druifluis (phyloxera) verwoestte wijngaarden die niet werden herplant omdat mankracht verloren ging in 2 wereldoorlogen.

Daarbij was de fruitteelt veel lucratiever en de snel groeiende industrie en handel van de zich uitbreidende stad Lyon bood prima werkgelegenheid.
Waarom ploeteren op bijna onbegaanbare steile wijnhellingen als het zoveel makkelijker verdient wordt, zonder zorgen en het risico van misoogsten…
Toch groeide in de jaren ‘90 de wijnaanplant gestaag, en herontdekte de wereld de grote wijnen van de noordelijke Rhône door de daadkracht van een nieuwe generatie wijnboeren.

Condrieu, alcohol, logheid en verstikt in getoast hout, of gevleugeld vanuit mineraliteit!
Condrieu is de viognierdruif pur sang, bedwelmend geurig, aromatisch expressief  en vaak zo krachtig dat het gevaar van verstikking dichtbij ligt. Helaas is Condrieu vaak overdone omdat de wijnmaker het evenwicht niet weet te vinden met dit overdonderende materiaal.
Vaak domineert alcohol, zijn ze log en wordt er te zwaar getoast eikenfust gebruikt.
Terwijl juist het terroir van Condrieu een schitterend evenwicht kan bieden aan al dat weelderige parfum, zodat geurigheid gevleugeld blijft.

Dankzij frisheid krijgen finesse en subtiliteit ruimte voor expressie in een rijkelijk voloptueus, sensueel maar transparant geheel.

Die frisheid ontstaat op een natuurlijke manier uit mineraliteit en dus juiste wijngaardbehandeling.
Daarbij is nodig een wijnmaker die de kunst verstaat. Francois Villard is een natuurtalent, zijn wijnen hebben onweerstaanbare sensatie, gevleugelde wijn!
Dit geeft ruime mogelijkheden voor een spannende dialoog met het gerecht.

Het domaine heeft 13,5 hectare in de gemeente van Limony, St. Pierre de Boeuf, St. Michel sur Rhône en Ampuis.

Condrieu Deponcins - wijngaard in St. Michel sur Rhône, zanderige grond, graniet en verbrokkelde mica.

Condrieu Les Terrasses du Palat – 2 percelen wijngaard bij Chavanay, zanderige grond, granit quartziteux décomposé.

Condrieu Le Grand Vallon – wijngaard in St. Pierre de Boeuf, zanderige grond,  granit quartziteux décomposé, loess.

Er wordt zeer laat geoogst en daarmee worden hoge risico’s genomen, maar Villard kiest voor optimale expressie en dat lukt alleen met echt rijp fruit.
De wijnen krijgen nog een extra dimensie door een vendange tardive aandeel van ca. 20 tot 30%.
De Condrieu gist langzaam en lang, 3 tot 6 maanden, krijgt opvoeding op eiken fust, 20% tot 40% nieuw fust; regelmatig wordt het bezinksel (de lie) opgerakeld, geen soutirage, botteling na 11 maanden.

Francois Villard is een groot talent met inmiddels wereldfaam.

Hij maakt van viognierdruiven verbluffend subtiele wijnen, weelderig en sensueel in een volle smaak maar verfrissend als de dauwdruppel op geurig kamperfoelie, onweerstaanbaar geparfumeerd, gevleugelde wijn!

Saint-Peray
Dit meest zuidelijke deel van de noordelijke Rhône is welbekend om zijn mousserende wijn, maar de stille wijnen hebben van oudsher een zeer goede reputatie. In de 19e eeuw kregen ze een hogere prijs als condrieu, of cornas, hermitage.
De wijngaarden worden steeds meer opgeslokt door de stad Valence, er staat nog ongeveer 46 hectare aangeplant.
Er wordt uitsluitend witte wijn gemaakt, Villard maakt van 100% marsanne een licht stevige wijn met volop wit fruit en minerale tonen, zeer attractief en intens gevuld.

Saint-Joseph Blanc
Mairlant wordt gemaakt van 60% marsanne, 40% roussanne, het is een prachtige witte Saint-Joseph, compleet in een licht stevige smaak met volop fruit, kruidig doorweven.

Condrieu
Wijn & gerecht
– fraai bij in olijfolie gebakken gamba’s met knoflook en limoen, kreeft, langoustine, salades, krab, rivierkreeft, asperges, zoetwatervis, Jacobsschelpen, rouget met venkel, kip met geconfijte sinaasappel, gebakken levertjes, speenvarken met rozemarijn, zachte curryschotels, Cantal, Beaufort, St-Marcellin(geitekaas uit Dauphiné)
serveren 11°C.

St-Joseph Reflet
Percelen wijngaard in Limony en Chavanay, granit quartziteux décomposé.
Deels ontsteling, 50% tot 70% en een lange cuvaison van 21 dagen bij 28° en 30° C. Pigéage en remontage 2 of 3 maal per dag; 23 maanden opvoeding op nieuw fust met 1 soutirage.
Klaring met eiwit, geen filtering.

Wijn & gerecht - gedroogde achterham met vijgen, grillades, lamsrug of bout, geitebout, entrecôte, rood vlees van de gril, gans, duif, patrijs, wildzwijn, eend, konijn, haas, gegrilde niertjes.
serveren 16°C.

SAINT-PERAY Wit
CONTOURS des DEPONCINS Wit
CONDRIEU Le Grand Vallon  Wit
CONDRIEU Les Terrasses du Palat  Wit
CONDRIEU Deponcins  Wit
SYRAH l'Appel des Sereines Vin de Pays Rhodaniennes  Rood
SAINT JOSEPH Reflet  Rood