Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Alsace

ALSACE - Domaine Kientzler

wijngaard - 11 ha. in Ribeauvillé. 1,2 ha. Kirchberg de Ribeauvillé - expositie zuid-zuid-west, steil, kleiachtig met gesteente op mergel, onderste deel op zandsteen. 1,4 ha. Geisberg expositie zuid, steile terrassen, gesteente met klei op zandsteen met lagen mergel. druiven - 2,4 ha. riesling, 1,5 ha. pinot-blanc, 1 ha. tokay-pinot gris, 2,5 ha. gewürztraminer.

André Kientzler geeft gestalte aan de 5e generatie van het wijnhuis Kientzler. Hij was de eerste in de Elzas die middels een vendange verte* een teveel aan druiven op de grond liet vallen. Incidenteel een prima methode, voor nood, maar bij veelvuldig toepassen reageert de wijnstok met een nog rigoureuzere groei. Daarom worden bodem en plant meer in evenwicht gebracht door minimale compostbemesting en snoeiwijze. Handmatige oogst na een tri in de wijngaard, na de persing loopt de jus door zwaartekracht in kleine cuve's voor een débourbage* van 24 uur. De wijn gist op foudre* met eigen gistcultuur bij een vrij hooggehouden temperatuur van 23°C. Na de gisting blijft een deel van de wijnen op z'n lie.

Geen masker van suiker. De stijl van het huis Kientzler is tegengesteld aan de opkomende mode in de Elzas van wijnen met royaal restsuiker. Maar wijnen die een combinatie moeten aangaan met b.v. een mooi visgerecht zorgen voor een schrikeffect, als bij het openen van de fles de wijn zich exotisch rijk toont, wellustig zoet in plaats van een helder frisdroog... Kientzler oogst liever vroeg om kristalheldere zuren en fris fruit te behouden, hij verkiest puurheid in een soms licht strenge, dwingende stijl, boven het gemakkelijke zoet dat puurheid maskeert en geen plaats aan tafel biedt voor het gerecht. stijl -wijnen met een gave balans en een stijlvolle elegantie. Kenmerkend is de zuivere aromatische expressie in een altijd evenwichtige smaak die rijk is met goede verfrissing, zonder dat een overdaad aan zoet(restsuiker) of kracht(alcohol) de finesse overheerst. wijn & gerecht - muscat - verrukkelijk aperitief, asperges, crudités, curry. pinot-blanc - vispaté bv. van snoek, omelet, crudités, worstjes met anijs, uientaart, asperges, kalfsvleespaté. Auxerrois K - afkomstig van de Grand Cru Kirchberg, een bijzondere wijn, rijk en complex - kipgerechten, zwezerik, gebakken geitenlever met courgettes en grove mosterd. riesling - zuurkool, rivierkreeft, forel, gerookte vis als paling, gravad lax, haan in riesling, fazant, chinese keuken, japanse gerechten als sushi, sashimi. tokay pinot-gris - gans of eendelever, quiche met gerookte zalm, kwartel met paddestoelen, wild zwijn met geneverbessen, varkensvlees met paprika. gewürztraminer - ganzelever, munsterkaas, oosterse gerechten, curry, gebak, lyche. serveren 10-11°C

PINOT-BLANC  Wit 2000
MUSCAT  Wit 2001
RIESLING  Wit 2000
GEWURZTRAMINER  Wit 2000
TOKAY Pinot-gris  Wit 2001
RIESLING Geisberg Grand Cru  Wit 1998
AUXERROIS "K"   Wit 2001
MUSCAT Kirchberg Grand Cru  Wit 1999
RIESLING Geisberg Grand Cru Vendange Tardive  Wit 1997
TOKAY Pinot-gris Réserve particuliere  Wit 1996
GEWURZTRAMINER Réserve particulière  Wit 1996