Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Rhône » MUSCAT de BEAUMES de VENISE - Domaine des Bernardins

MUSCAT de BEAUMES de VENISE - Domaine des BernardinsReeds in 23 na Christus schreven de romeinen over bijzondere wijn uit Balme, gemaakt van de muscatdruif.
Het begin van een lange geschiedenis waarin de hoven van de Paus in Avignon en van franse koningen werden voorzien van deze muscatwijn.

De familiegeschiedenis van domaine des Bernardins gaat 5 generaties terug tot 1847.
De bezitting van de Bernardins monniken wordt dan omgezet in een wijndomaine.
 
De traditionele productie was bijna geheel verdwenen tot dankzij de inspanning van Mr. Louis Castaud de Muscat de Beaume de Venise officieel erkenning kreeg met een eigen appellation status in 1945.

Tegenwoordig geven Elizabeth Castaud met echtgenoot Andrew Hall en zoon Romain vorm aan het domaine.
Al tientallen jaren zijn ze Hofleverancier van het Champ d’Elysée, waar deze authentieke wijn geserveerd wordt op presidentiele banketten.

Deze Vin doux Naturel wordt ambachtelijk gemaakt.
Het verrukkelijke parfum is ontleend aan muscat-druiven die op droge zandhellingen groeien in het woeste prachtige berglandschap van Les Dentelles de Montmirail.   

In de wijngaard wordt alleen handmatig gewerkt, er zijn 5 mensen volledig in dienst, iedere wijnstok krijgt tot in detail aandacht.
Er wordt geploegd en organische mest gemaakt van de marc.

aoc. Muscat Beaumes
Afkomstig van de zuidelijke hellingen van het gebergte Dentelles de Montmirail, zanderige leem in het zuidelijk deel hiervan, klei met kalksteen in het noorden.
Het gebergte geeft beschutting.

Natuurlijk suikergehalte most minimaal 252 g/liter, mutage met pure wijnalcohol, Muscat Beaumes de Venise moet minimaal 110 g/liter restsuiker bevatten en minimaal 15% alc.

Handmatige pluk, directe persing,gisting zonder toevoeging van gistcultuur onder temperatuurscontrole.
Het moment van de mutage is zeer belangrijk, wanneer de gisting gestopt moet worden door toevoeging van wijnalcohol waardoor restsuiker en alcohol opgenomen worden in een smaak met een natuurlijke balans. 

Ter bevordering van de biodiversiteit groeit er gras tussen de rijen.

Door de aanplant van olijf- en amandelbomen, cypressen en wilde rozemarijn etc. streeft men naar biodiversiteit en een zo natuurlijk mogelijk klimaat in de wijngaard.

Er staat 5 hectare rood aangeplant, 70% grenache, 25% syrah en 5% cinsault.

Voor wit 17,2 ha. muscat blanc à petits grains, 25% muscat noir à petits grains.

Belangrijk voor het succes van het eigen karakter van de Muscat van Bernardins is het aandeel zwarte muscatdruiven, 25% muscat noir à petits grains. Elders worden deze niet veel meer gebruikt, en dat is spijtig want dit type druif geeft fraaie complexiteit en een intens karakter. Door de zwarte schil krijgt de kleur van de wijn een licht donker zweem.

Er wordt ook een fraaie rosé gemaakt, de Rosé de Balmes, van 80% grenache gris en grenache rouge, aangevuld met 20% cinsault.
Na 12 tot 24 uur inweken worden de druiven geperst en start de gisting van het sap.

Voor de bijzondere Perle d'Oré worden muscatdruiven op hetzelfde rijpingsniveau geplukt als voor de Vin Doux Naturel.
Maar de gisting wordt niet afgestopt waardoor een droge witte muscatwijn het resultaat is. 

De Muscat de Beaumes de Venise is een heerlijk aperitief en een uitstekende dessertwijn, geurig geparfumeerd, zoetig en vol van smaak maar verteerbaar verfrissend, harmonieus en rijk samengesteld. Eénmaal geopend blijft de wijn goed in conditie en kan ca. 3 weken gebruikt worden. serveren 10°C.

wijn & gerecht - creme caramel, sinaasappeltaart met chocolade, mokkataart, mokkaijs, tiramisu, hazelnootkoekjes, gember, Sachertorte, ijs, rabarbertaart,

PERLE  D'ORE Muscat Sec Wit
L' ESPRIT  LIBRE Wit

ROSE  DE  BALMES

Rosé
MUSCAT de BEAUMES de VENISE  Vin Doux Naturel Wit