| SAUMUR - CHAMPIGNY - Château de VilleneuveIn het zicht van de Loire, ten oosten van Saumur, liggen wijngaarden op een 
  bodem van kalksteenrots  waar de cabernet francdruif opmerkelijke rode 
  wijnen produceert.  wijngaard - 20 ha. op zanderige klei op kalk/krijt gesteente (Le Tuffeau), 
  beplant met cabernet-franc voor de Saumur-Champigny, en chenin-blanc voor de 
  witte Saumur. Oenoloog Jean-Pierre Chevallier maakt sinds 1990 de wijn op het ouderlijk 
  château.
 En sindsdien zijn de wijnen op het hoogste niveau, volgens de pers en collega 
  wijnboeren. Zo werd op de Foire in Angers zijn Saumur-Champigny gekozen tot de 
  beste rode Loirewijn. De wijnen hebben een voorbeeldige concentratie aan fruit, zijn niet uit 
  balans door overextractie (dit is één van de grootste fouten van tegenwoordig, 
  door een te lange inweektijd om maar zoveel mogelijk kleur en aroma's te 
  verkrijgen, gaat de balans verloren, het fruit overleeft de tannines niet). Finesse, verteerbaarheid en charme zijn dus behouden door Jean-Pierre, want 
  door het prachtige fruit zijn de (kwaliteits) tannines ondergeschikt, en zijn 
  deze wijnen ook jong te drinken, terwijl ze alles in zich hebben om mooi te 
  ouderen. Les Cormiers is een wijngaard met chenindruiven op het hoogste deel van de 
  helling, Le Grand Clos is een selectie van cabernetdruiven uit het midden en 
  klimmende deel van de wijngaard. 
 Met een groene snoei wordt in een vroeg 
  stadium een eventueel teveel aan druiven verwijderd om de resterende beter te 
  laten rijpen. Tevens worden druiven van de 2de generatie (grapillons, conscrit) 
  vroegtijdig gesnoeid, arbeidsintensief en kostbaar, derhalve weinig gebruikelijk 
  maar het zijn de details die het verschil maken tussen goed en buitengewoon!
 De wijngaarden worden bewerkt met niet aflatende zorg en oog voor detail. Want in het moeilijke Loire klimaat is het niet eenvoudig om de 
  cabernetfranc druif optimaal rijp te oogsten. En niet rijp betekent al snel 
  wijnen met een vegetaal karakter. Leeftijd stokken Saumur-Champigny AOC 30 jaar, 
  cuvée vieilles-vignes 50 jaar.
 blanc De chenindruiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken 
  worden in 3 trie's geplukt om alleen optimaal rijpe druiven te oogsten, daarna 
  volgt nog een selectie bij binnenkomst in de kelder. Persing zonder 
  ontsteling. Saumur Blanc gist bij 18°C op cuve, en rijpt hierop tot de botteling 
  in het voorjaar.
 Les Cormiers gist en rijpt op eiken, deels nieuw en ouder 
  fust (demi-muids).
 Het zijn gedegen wijnen met een stevige structuur, breed in een compacte 
  smaak. 
 wijn & gerecht - visgerechten, zalm, karper, 
  snoek, paling, paté, zult, kalfswang en tong, zwezerik, boerenkip met 
  grotchampignons, tamme eend met kweepeer.
 
 Cormiers 2000 – gesmoorde 
  worstjes met specerijen in couscous met dadels en pikante 
  abricozen.
 Pasteideeg met geconfijte tamme eend, boleet en 
  champignons.
 Kalfstong met geconfijte abricoos en verse amandel, bulghur met 
  mint.
 Geconfijte varkenswang met boleet en gefrituurde rijstbolletjes.
 Tandoori kip met koolrabbi en zoete gele rijst.
 
 serveren - 
  11°C.
 De beste rode wijn van het Jaar, bekroonde winnaar 
  Proefschrift Wijnconcours 1999!
 In het Barbizon Palace te Amsterdam werd uit circa 2000 ingezonden wijnen van 
  importeurs uit België en Nederland, Château de Villeneuve uiteindelijk de grote 
  winnaar, met de eretitel beste rode wijn van het jaar!  Dit is een prachtige bekroning voor de inzet en kwaliteiten van wijnmaker 
  Jean-Pierre Chevaillier, die dit voorjaar al op de Foire d' Angers de 1er Prix 
  won als beste Loirewijn.
   rouge Voordat de druiven de gistkuipen ingaan is er een 
  'table de trie' om alleen de mooiste druiven te selecteren. 100% ontsteling, 
  een lange gisting van 25 dagen tussen 25-30°C, complete malolactische* gisting, 
  klaring met eiwit, botteling zonder filteren na 10-12 maanden.
 
 Saumur-Champigny AOC, afkomstig van 30 jaar oude stokken, gisting en 
  rijping op cuve.
 
 Vieilles-Vignes, stokken van gemiddeld 50 jaar, rijping 
  deels op cuve en ouder eiken fust.
 
 Grand Clos, selectie alleen gemaakt 
  in jaargangen met natuurlijk alcohol boven de 12°, 16 maanden rijping op eiken 
  fust (demi-muids) van 1 jaar oud, deels ouder fust.
 stijl - rode loirewijn met stijl en charme, gul met weelderig fruit in een 
  volle smaak met veelal klein rood fruit en donker fruit, bosbes, zwarte bes en 
  een florale tint. Bij rijping ontwikkelen zich aardse tonen, paddestoelen, 
  truffel.  wijn & gerecht - vis als zalm, tonijn, karper, rood vlees, ossentong, 
  speenvarken, paté van eend/konijn, tamme eend, hert, ribstuk, lamsvlees, 
  wildkonijn, zwijn, japanse vleesgerechten als shabu shabu, teriyaki, geitenkaas, 
  kaassouflé. |