Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Loire » MONTLOUIS - Domaine Francois Chidaine

MONTLOUIS - Domaine Francois ChidaineChenin, een grote druif in de context van zijn terroir.

De chenindruif in de Loire is vergelijkbaar met de grote riesling, beiden vinden hun kracht in  aromatische expressie, beiden hebben dat boeiende spanningsveld tussen zoet en zuur.

Daarbij 'vertalen' ze hun terroir in een interessante karaktertypering terwijl het fruit discreet is en distinctie heeft.
Opvallend is een haarscherpe helderheid en subtiele verfijning. Ondanks het 'gewicht' van de smaak van het rijkelijk rijpe fruit in de licht zoete en rijp zoete wijnen, is er prima verteerbaarheid en stijlvol evenwicht, dankzij de altijd levendige zuren en het bescheiden alcoholgehalte. 
Uitgangspunt is een goed terroir en lage rendementen, een voorwaarde in dit noordelijke klimaat voor rijpe druiven.
Want bij een onvoldoende rijpe chenindruif valt alle glans en dimensie snel weg.

Het contrast tussen goede en slechte jaren kan groot zijn in het noordelijke Loireklimaat, een gat dat gevuld kan worden door niet zozeer de kwaliteit van de wijnmaker, maar vooral de zorg en het lange termijnwerk van de wijnboer in de wijngaard...

M O NT L O U I S & VOUVRAY - Domaine Francois Chidaine
wijngaard -17 ha.op een kalkbodem met dunne bovenlaag klei (40 cm), rijk aan kiezel (silex).
chenindruiven, 7000 stokken/ha. Handmatige oogst per trie.

Clos du Breuil heeft een noord/west ligging, 40 jarige stokken, langzame rijping op koudere grond rijk aan kiezel.
Clos Habert ligt op een plateau met 50 jarige stokken, minder silex, warmere grond, de druiven zijn daardoor eerder rijp.
Les Tuffeaux: Volagréwijngaard, klei met silex, gemiddeld 40 jarige stokken, goede drainage, warmere grond.

vorst in het vroege voorjaar kan een ramp veroorzaken, de jonge uitlopers gaan verloren, dat betekend geen of weinig oogst.

Francois Chidaine is een perfectionist in de wijngaard. Volgens hem wordt grote wijn niet gemaakt door manipulatie van de wijnmaker, maar geboren aan de wijnstok.

De wijnmaker dient zich bescheiden op te stellen want het echte werk wordt gedaan door plant en bodem.
Elke wijnstok moet zich goed kunnen ontwikkelen om mooie druiven te kunnen dragen.

De aarde moet ademen en leven, wijngaard en wijn manifesteren zich altijd veranderlijk hetgeen routine uitsluit, iedere jaargang moet anders benadert worden.
Elke wijnstok verschilt van zijn buurman en draagt bij aan de complexiteit van de wijn. 

De druiven worden op rijpheid geoogst, per trie, men gaat verschillende keren langs de wijnstokken om alléén optimaal rijpe druiven te oogsten.

Pneumatische persing, gisting met eigen gistcellen uit de wijngaard bij 13 - 17°C gedurende 1 maand op houten fust, demi-muids van 600 liter, hierop rijpt de wijn ook om zich met zijn fijne lie te verrijken.

Er wordt van sauvignon-blanc druiven een aantrekkelijke Touraine Sauvignon gemaakt, een expressieve wijn met een kwaliteit die menige Sancerre doet verbleken...

stijl - evenwichtige wijnen met een bronwater heldere smaak, ze tonen in een rijke smaak de finesse van de chenindruif in samenspel met terroir.

wijn & gerecht  Touraine Sauvignon - artisjok, gerookte zalm,gerookte paling, gevulde avocado, paling, Thaise keuken, vis in zuringsaus, forel, zalm, snoekbaars, tomaten, tempura.
Clos du Breuil is een droge wijn, schaaldieren, visgerechten.
Les Tuffeaux en Clos Habert hebben een royaler zoet rijp fruit in een boeiend spanningsveld met levendig frisse zuren, aanbevolen bij o.a. schaaldieren met saus, asperges, garnalen en kip met piri-piri, snoek, kip of kalkoen, gebraden geit, pittige gerechten uit Orientaalse keuken, verfrissend en fraai bij eend- en ganzenlever.
serveren 11°C 

V O U V R A Y
Prince Poniatowski is inmiddels de 80 gepasseerd en heeft geen opvolgers waardoor zijn beroemde Clos Baudoin in de verkoop kwam.
Een buitengewone kans die Francois Chidaine met beide handen greep; hij wist de Prince te overtuigen van zijn mogelijkheden om deze mooie maar wat vervallen wijngaard weer in glorie te herstellen en het werd hem toegewezen!

Er is in het eerste jaar onvoorstelbaar veel werk verzet, gerenoveerd in de wijngaard en er is een nieuwe cuverie gebouwd. 2002 is zijn eerste oogst, een hele mooie jaargang. 

Culture bio-dynamique*
TOURAINE Sauvignon  Wit
MONTLOUIS Clos du Breuil  Wit
MONTLOUIS Les Choisilles Wit
MONTLOUIS Les Tuffeaux  Wit
MONTLOUIS Clos Habert  Wit
MONTLOUIS Les Bournais Wit

VOUVRAY Les Argiles

Wit
VOUVRAY Clos Baudoin  Wit
MONTLOUIS Moelleux Wit