Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Rhône » ROCHEGUDE - Domaine Chapoton

ROCHEGUDE - Domaine ChapotonWijngaard - het domaine heeft 57 ha. in 3 gemeenten met 3 verschillende terroirs.

les garrigues, het sendiment van de rhônerivier en de Aygues met gesteente en kalk; dit warme terroir is geschikt voor grenache, mourvèdre, carignan en cinsault.

Dit geeft wijn met een genereus, fruitrijkkarakter (framboos, bosbes) met geurigheid van de garrigue, en duidelijk aanwezige tannines met een soepel karakter.

Rochegude Villages, garrigues met meer klei in de bodem op de voet van de hellingen van het bergmassief, heel geschikt voor grenache en syrah. Aroma's van donker fruit en zoethout in een rhône die finesse combineert met kracht.

Le Massif d'Uchaux  De wijngaarden liggen omringt door wilde natuur op dit hooggelegen rotsplateau (250-280 meter). De wind zorgt hier voor frisheid waardoor de druiven gelijkmatiger rijpen. De kiezelrijke grond is zeer geschikt voor witte wijn, viognier en roussanne, en ook syrah. De wijnen zijn rijk aan aromatische expressie, intens en elegant.

druiven:  Géodaisia Côtes du Rhône Blanc 40% roussanne, 45% marsanne, 15% viognier; de druiven worden in de koele ochtend geplukt, rendement ca. 25 hl/ha., directe persing, koele fermentatie op cuve, botteling in voorjaar na de oogst.
Côtes du Rhône  grenache, carignan, syrah, mourvèdre; 40 hl/ha. handmatige pluk, trie, 80% ontsteling, 12-18 dagen gisting tot 28 graden C. met remontage en pigeage. 
Rochegude - dominant syrah, grenache, mourvèdre; 40 hl/ha., handmatige pluk, trie, 80% ontsteling, 20 dagen gisting tot 28 graden C. deels in demi-muid, deels op cuve, met remontage en pigeage. 

Le Petit Chapoton - 70% grenache, 15% cinsault, 15% carignan; 45 hl/ha. handmatige pluk, trie, 80% ontsteling, 12-18 dagen gisting op cuve tot 28 graden C. met remontage en pigeage. 

Reeds in de vorige eeuw verscheepte de Marquis d'Aqueria, eigenaar van het château van Rochegude, wijn naar de Verenigde Staten waar president Thomas Jefferson de kwaliteit zeer op prijs stelde. Rochegude ligt ten noorden van de stad Orange.

Vio-Nez! Annika en Serge Rémusan begonnen hun wijnavontuur met het aanplanten van 'vergeten' wijngronden, hooggelegen in de bergachtige heuvels van Rochegude, niet ver van Orange.

Argwanend en met ongeloof volgden lokale wijnboeren de moedige pogingen om het gesteente te bedwingen. Waarom zou je kalkrots met nauwlijks grond en bedekt met één en al gesteente in cultuur brengen, als het beneden in de vlakte zo gemakkelijk kan?

Dat doe je alléén als daar een uniek terroir ligt vond Serge Rémusan. Na jarenlang zwoegen en financiëel afzien begint zijn riskante avontuur succesvolle vruchten af te werpen.
In de hooggelegen wijngaarden zorgt de wind altijd voor verkoeling, voor een evenwichtige rijping van de druiven.

De verrassend mooie witte wijn is dan ook weelderig zonder exces van alcohol, rijkelijk voorzien van rijp fruit en verfrissend mineraalrijk in een lang spelende nahang, waarin subtiele geurigheid en finesse groot genoegen geven.

Ook de rode wijnen hebben deze elegante stijl, het genot van rijkelijk fruit in een smaak met spanning, bescheiden tannines en die kenmerkend verfrissende mineraliteit in de afronding.

wijn & gerecht - Géodaisia een uitstekend aperitief,  salades, krab, rivierkreeft, zoetwatervis, Jacobsschelpen, kip met geconfijte sinaasappel, gebakken levertjes, speenvarken met rozemarijn, zachte curryschotels.
rouge - paëlla, gegrilde niertjes, gevogelte, kalkoen, lichte vleesgerechten van varken, kalfsvlees en lamskotelet.

LE PETIT CHAPOTON Vin de Pays de Vaucluse Rood

GEODAISIA  Côtes du Rhône Villages

Wit
COTES DU RHONE  Rood
ROCHEGUDE   Rood