Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Rhône » COTE ROTIE - Domaine Jamet

COTE ROTIE - Domaine JametOnder de oude romeinse stad Vienne met als centrum Ampuis beginnen de wijngaarden van de Côte-Rôtie (geroosterde helling), de meest noordelijke rhônewijn afkomstig van steile hellingen op de westelijke oever van de rhônerivier.

De Romeinen brachten hier de wijncultuur en beschouwden dit als hun meest fijne wijn. Sindsdien groeide de reputatie gestaag en ten tijde van de franse revolutie was het een geliefde wijn aan de hoven van europa.

Aan het eind van de 19e eeuw kwam echter verval door rampspoed, oogsten gingen verloren door schimmelziekten en de druifluis (phyloxera) verwoestte wijngaarden die niet werden herplant omdat mankracht verloren ging in 2 wereldoorlogen.

Daarbij was de fruitteelt veel lucratiever en de snel groeiende industrie en handel van de zich uitbreidende stad Lyon bood prima werkgelegenheid.

Waarom ploeteren op bijna onbegaanbare steile wijnhellingen als het zoveel makkelijker verdient wordt, zonder zorgen en het risico van misoogsten

Toch groeide in de jaren ‘90 de wijnaanplant gestaag van ca. 100 ha. naar 250 ha.

De wereld herontdekte côte-rôtie dankzij de impuls van krachtige persoonlijkheden als Marcel Guigal, gevolgd door de daadkracht van een nieuwe generatie jonge wijnboeren.

Stralend pronkt Côte-Rôtie de laatste jaren weer als een juweel op de wereldmap.

De wijngaarden behoren tot de meest steile van frankrijk(55%) en hebben een zuid- en zuidoost expositie; ze zijn met stenen wallen opgebouwd in smalle terrassen (chaillées) die tegen erosie beschermen, daarbij stralen de stenen wallen en de steenrijke bodem volop warmte die de syrahdruif laat rijpen; veel van deze terrassen dateren nog uit de romeinse tijd. 

De rotsbodem bestaat uit leisteen(micaschistes) met een dunne bovenlaag grond in een vrij complexe variatie; de grond is arm, droog en zuur en heeft een goede drainage.

De meer zanderige grond van de Côte Blonde geeft meer fijnheid en elegantie in een vrij snel ontwikkelende wijn, terwijl het ijzergehalte met klei structuur geeft aan de in de jeugd gesloten Côte Brune die prachtig en lang kan ouderen.

Het meest ideaal is de combinatie van de twee en dat geldt ook voor de meeste specifieke wijngaarden.

Meer naar het zuiden komt er meer graniet in de bodem;   

Druiven – syrahdruiven (afgeleid van syrienne) en viognier (er mag maximaal 20% viognier toegevoegd worden maar dit gebeurd niet veel meer).

Rond de wijnstok worden 4 omhoog gestoken houten stokken samengebonden waarlangs de uitlopers van de wijnstok geleidt worden voor maximale expositie van de bladeren.

Domaine Jamet
De stijlvolle côte-rôtiewijnen van de gebroeders Jean-Paul & Jean-Luc Jamet hebben een sterk authentiek karakter.
Ze worden traditioneel niet of in geringe mate ontsteelt en rijpen 22 maanden op eikenhouten fust met een getemperd aandeel nieuw eiken(20%).

De gebroeders Jamet hebben de reputatie van keiharde werkers, tot in detail altijd in de weer om optimale druiven te kweken.
Zo wordt er ondermeer in een streven naar evenwichtige rijping voor elk van de 20 verschillende percelen wijngaard. (totaal 7 ha.) het juiste type wijnstok geselecteerd, gelet op de verschillen van bodem en hoogte.

Ze oogsten zo rijp mogelijk met rendementen van ca. 38 hl/ha. en na het kneuzen van de druiven volgt 20 dagen gisting met remontage onder controle van temperatuur.
Het druivenmateriaal van elk perceel blijft gescheiden tijdens gisting en rijping.

Jamet maakt côte-rôtie in een klassieke stijl waarin het fris rijpe syrahfruit finesse en elegantie benadrukt.
De kracht ligt niet in alcoholgewicht maar in aromatische expressie, delicaat geparfumeerd fruit met florale tonen, intens gevuld maar alles in fijnheid.
Ze openen zich al na enkele jaren met verleidelijke charme en ontplooien zich in diepgang en zeggingskracht in een lang rijpingsproces, 10 tot 30 jaar.

Stijl - côte-rôtie is een vineuze wijn die fijne delicaatheid en elegantie combineert met intense kracht en geurigheid in een genereuze textuur, met fris rijp fruit als zwarte bes en bosbes, geurig viooltjes en iris, rokerig teer en kruidig genuanceerd, peper, leer.

Wijn & gerecht – gans, lam van de gril, verfijnd vleugelwild als fazant, duif, patrijs, korhoen, reerug, hazenrug, niertjes, rood vlees van de gril.

COTE-ROTIE 2002       
2006-2014 serveren 16°C.

Le Classement**: “Ce domaine très discret impose depuis quelques années ses côte-rôtie au sommet absolu de l’appellation. La finesse de leur texture, alliée à une chair magnifique en font des vins de très grande élégance, mais aussi de très longue garde”.
Côte-rôtie 2002: “d’úne finesse superlative, le 2002 est un merveilleux exemple de côte-rôtie(rarissime dans ce millésime), d’une fraîcheur de fruit et d’un soyeux de texture superbes.
C’est un vin qui possède à la fois la capacité d’être apprécié très tôt, et de vieillir parfaitement”.

COTE ROTIE  Rood