Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Roussillon

COLLIOURE - Domaine de la RectorieIn een weergaloos ruimtelijk landschap liggen op de steile uitlopers van de Pyreneën terrassen met wijngaarden. Collioure is een klein havenstadje aan de Middellandse zee, niet ver van de Spaanse grens. Hier wordt niet alleen puike ansjovis ingelegd maar ook de meest bijzondere roussillon gemaakt, een intrigerende rode wijn met kersenfruit en complex kruidige aroma’s.
Desalnietemin is collioure een relatief onbekende wijn, er wordt ook niet veel van gemaakt.
Deze rode droge wijn heeft fascinatie en een specifiek karakter, iets waar de andere roussillonwijnen nogal moeite mee hebben.

De zeer arme grond is bedekt met stenen en alleen handmatig te bewerken, op het domaine de la Rectorie wordt geploegd met een ezel.

De leeftijd van de druivenstokken is zeer hoog, gemiddeld ruim 40 jaar oud, de grenachedruif is dominant, naast carignan en mourvèdre staat syrah aangeplant. 

Domaine de la Rectorie
Het domaine vindt zijn oorsprong dankzij het buitengewone werk in de wijngaard door grootmoeder Thérèse Parcé (1870 – 1969). De drie gebroeders Parcé geven vorm aan het domaine sinds de eerste botteling in 1984 en inmiddels is de Rectorie toonaangevend en één van de beste producenten van collioure en banuyls.  

Filosofie.
De vinificatie stoelt op selecties afkomstig van een 30-tal percelen wijngaard met een expositie vanaf zeespiegelniveau tot 400 meter. De hoge leeftijd wijnstokken, beperkte rendementen( hooguit 20 hectoliter per ha.) en het koesteren van authentieke druivensoorten vormen voor de Parcé’s de basis om in harmonie met het typerende terroir te werken.

Stijl.
Hoewel zonnekracht ruim voorhanden is schuilt de kracht van de Rectoriewijnen in de aromatische expressie!
In een complexe variatie komt dit tot uiting, van kersenachtig fruit en intense aroma’s als o.a. thym, mint, rozemarijn, zeewier, fijne schors, specerijen.

Het zijn terroir getypeerde wijnen met een puur karakter, lenig en ferm van structuur met veelal zeer rijpe en versmolten tannines.
Dit zijn gloedvolle wijnen, ingetogen krachtig door het zonrijke fruit.
Afhankelijk van de jaargang ouderen ze een tiental jaren.

Op de steile hellingen wordt handmatig geoogst.

Blanc l’Argile.
Gemaakt van grenache gris, gisting deels op cuve en op barrique , opgevoed op de lie, botteling eind april na de oogst.
Een stevige en kruidige wijn met veel gewicht en textuur. Laat zich goed combineren met o.a. anijs, zeewolf met venkel, schaaldieren, mosselen met amandelen, artisjok met slakken en basilicum, artisjokken met coquilles en petehbonen en saus van schaaldieren, geroosterde zonnevis. 

Rosé La Goudie.
Grenache gris, grenache noir, gisting op cuve en barrique.
Een krachtige volle rosé met een complex karakter, een machtige dinerrosé.
Genereus met rijp fruit, veel textuur en veelzijdig in gebruiksmogelijkheden, een wijn die niet gauw opzij gaat en vraagt om sterk tegenspel.
Naast gul rijp fruit voldoende natuurlijke frisheid en  intens oplevend naarmate het gerecht opspeelt.
Gerechten met ansjovis, tatin van tomaten en notenolie, rouget, tonijn, rode poon met sinaasappel, schaaldieren, geroosterde geitenbout.

Collioure Col del Bast.
Afkomstig van oude stokken grenache noir en carignan, 12 maanden opvoeding op foudre.
Direct van karakter met een verfijnde complexiteit, een breed vullend smaakoppervlak en gulle tannines.
Goed gekruide Catalaanse visschotels, tomaat/paprika/knoflook, aubergineschotels, lamszwezerik, kalfsniertjes, feuilleté met tomaten, olijven en ansjovis.

Collioure Le Seris.
Evenals Col del Bast een selectie van de oudste en beste wijnstokken maar nu een opvoeding van 18 maanden op houten fust. Robuust, stevige structuur, een wijn met diepte.
Lamsvlees, geitenbout met rozemarijn en knoflook, patrijs met bittere sinaasappel, fazant.

Collioure Coume Pascole.
Opvoeding als Le Seris, echter naast grenache noir en carignan ook syrah.
Finesse, elegantie en een essentie van druiven typeren deze stuwende wijn die meer invloed van het fust toont en een grote rijpheid met tonen van kersen, thym, mineralen, chocolade en specerijen als cacao.
Aanbevolen bij het fijnste wild, houtsnip, reebout of reerug, lam, wild konijn met thym.

Banyuls.
Gemaakt van meer dan 50% grenache noir, grenache gris.
Bij de Banyuls wordt net als bij port de fermentatie gestopt door de mutage, het toevoegen van alcohol aan de nog gistende most. Dit kan gebeuren sur grains (gistende most met schil en pit) of sur jus (gistend sap na verwijdering van schillen en pitten).
Onvergiste suikers blijven achter en er ontstaat rode wijn met een zoet karakter.
Aanbevolen bij kazen, blauwschimmelkaas, desserts, gerechten met chocolade, mokkataart.

De verschillen tussen de diverse cuvée’s Banyuls worden gemaakt door de mutage en de mate van oxydatief of meer reductief opvoeden. Wat ze gemeen hebben is de afkomst, de hoge leeftijd stokken van minimaal 50 jaar oud, lage rendementen bij een grote plantdichtheid van 6000 tot 8000 stokken/ha.

De laatste jaren vaart de Rectorie een eigen koers, d.w.z. afwijkend van de INAO bepalingen wordt er geoogst naar eigen inzicht. Bij ongunstige vooruitzichten wachten ze niet met oogsten als het wettelijk voorgeschreven  suikergehalte in de druif nog niet is bereikt.
Liever een geslaagde wijn met gezond fruit, elan en minder zoet, dan wachten op meer suiker in druiven voor een waarschijnlijk twijfelachtige wijn, terwijl het oxydatieproces al aan de rank begint…
De starre regels van het INAO werpen niet altijd goede vruchten af.
Verschillende wijnen worden daarom soms niet officieel als Banyuls uitgebracht maar als vin de Liqueur.

Banyuls Cuvée Parcé Frères.  
Muté sur grains, hierdoor blijft het fruit fris en krokant en verweeft de alcohol  direct al in de smaak, waardoor een licht zoete rode wijn ontstaat met een fris en vineus karakter.
Onweerstaanbaar zwoel rijp fruit met de verfrissing en het jeugdig elan van pas geoogste druiven. Kersenfruit doorweven met subiele aroma’s, kruidig, thym, specerijen als kaneel, cacaopoeder…en verfijnd gekneusde zwarte peperkorrel. Verleidelijk en speels.
In maart na de oogst gaat de wijn op fles, houdbaar ruim 10 jaar.

Banuyls, cuvée Léon Parcé.
Gemaakt van laat geoogste, overrijpe druiven, de gisting en inweektijd is langer met daarna 9 maanden  opvoeding op houten foudre.
Het is een wijn met meer structuur en stevige tanines. Een zeer complexe en evenwichtige wijn, houdbaar 15 jaar. 

L'ARGILE Collioure Blanc

LA GOUDIE Collioure Rosé

COL DEL BAST  Collioure

LE SERIS Collioure

L'ORIENTAL Collioure

LA COUME PASCOLE Collioure

LEON  PARCE  Banyuls

COLLIOURE - Domaine de la Rectorie

COLLIOURE Cuvée l'Argile Wit
COLLIOURE Col del Bast  Rood
COLLIOURE Le Séris  Rood
COLLIOURE Coume Pascole  Rood
BANYULS Cuvée Léon Parcé  Rood