Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Loire » JASNIERES - Eric Nicolas, domaine de Bellivière

JASNIERES - Eric Nicolas, domaine de Bellivière



 
 

In Touraine ligt noordelijk van Tours de Cru Jasnières van de Coteaux du Loir.
Jasnières is genoemd naar een kleine Clos en beslaat een zeer klein gebied van 4 km lang en slechts enkele honderden meters breed. Dankzij het microklimaat van de rivier de Loire kan op deze noordelijke limiet toch goed wijn worden gemaakt.

Reeds in de middeleeuwen ontwikkelden de monniken hier wijnbouw.
Na de phyloxera rond 1900 werden hybriden aangeplant en gleed de streek naar de afgrond wegens de dubieuze kwaliteit.
Redding kwam toen enkele wijnboeren edele stoksoorten gingen aanplanten.

In 1937 onstond  het initiatief  voor een AOC Jasnières die met de AOC Côteaux du Loir werd uitgebreid in 1948.
Door de middelmatige kwaliteit van de wijnen leed de streek een kwijnend bestaan en toen zware vorstschade in 1956 vrijwel alle wijngaarden vernietigde, bleven slechts enkele hectare in productie en verdween Jasnières in de vergetelheid.
Maar de streek komt weer in ontwikkeling dankzij nieuw elan, momenteel staat weer 400 ha. aangeplant, nog steeds een groot contrast met de 10.000 ha. in 1892.

Eric Nicolas
De jeugdige Eric Nicolas is met zijn opmerkelijke wijnen het grote voorbeeld van deze renaissance.
Bezield door wijn & gastronomie ging hij oenologie studeren in Montpellier waarna hij Jasnières ontdekte, en bevangen raakte door het aromatische karakter en de expressieve kracht.

Passie verblindt de geest, hij wist niet aan welke geweldige taak hij begon toen hij koos voor deze streek.

Het is een geweldig gevecht, de wijngaarden renoveren, de grond weer in evenwicht brengen, voorzichtig beginnen met het doorsnijden van de oppervlakkige wortelstelsels door te ploegen, het weer aanplanten van klassieke stoksoorten als de pineau d’Aunis, een betere snoeiwijze introduceren van cordon de royat naar gobelet palissé, etc.

Langzaam komen verbeteringen in zicht maar het is koorddansen op het smalle koord van geluk, de natuur is grillig en tegen misoogsten kun je niet vechten.

De wijnen krijgen een prachtige dimensie mede dankzij de zeer lage rendementen, maar de kleine hoeveelheden zijn een zwakke financiële basis voor de opbouw van het domaine.

Karakter
De bijzondere kwaliteit van deze wijnen ligt in het transparante karakter waarin complexe geurigheid delicaat en expressief tot uiting komt.
Royale aroma’s geven weldaad en vullen een door de chenin getypeerde smaak die buitengewoon puur is maar compromisloos droog.
Hierdoor ontstaat een sensatie van subtiele geparfumeerdheid die heel precies zijn duidelijkheid vindt in een heldere natuurlijke smaak.

Chaptalisatie kan hier alleen maar afbreuk doen, en het siert Eric Nicolas dat hij weigert te chaptaliseren, ondanks de noodzaak in dit noordelijke gebied, ondanks het verlies zoals in 1998 toen 2/3 van de druiven verloren ging omdat ze niet rijp genoeg waren…
Het typeert zijn grote bescheidenheid uit respect voor druif en terroir.

Wijngaard
Het domaine heeft 11 ha. verdeelt over 5 gemeenten, met een grote plantdichtheid van ruim 9000 stokken/ha.
In 2000 zijn 7 are aangeplant met 40.0000 stokken/ha. !!! met als doel een productie van 1 tros per wijnstok…om wijnen met edele rotting te gaan maken.

Natuurlijk wijngaardbeheer, geen herbiciden, ploegen, handmatige pluk met verschillende trie’s, zeer lage rendementen van gemiddeld 20 hecto./ha., sélection massale, nieuwe aanplant van 13000 stokken/ha.
Druiven – chenin voor de witte wijnen, pineau d’Aunis voor rood en rosé, zanderige klei met  kiezelgrond op tufsteen.

Vinificatie 
De witte wijnen gisten met eigen gistcultuur op houten fust waarbij de verschillende terroirs gescheiden blijven.
Geen chaptalisatie (suikertoevoeging aan de most) en geen malolactische gisting, 1 jaar fustrijping met meerdere soutirages.

De rosé komt van de Pineau d’Aunis en gist bij lage temperatuur op houten fust.
Ook de rode wijnen worden gemaakt van de pineau d’Aunis druif, volledig ontsteelt en bij de gisting in open cuve’s wordt extractie en kleur verkregen door rémontage en pigéage.
Na 12 tot 24 maanden opvoeding op fust, een langzame malolactische gisting en meerdere soutirages, worden de wijnen ongefilterd gebotteld.

De natuurlijke omstandigheden van iedere jaargang bepalen de samenstelling van de cuvée’s, van wel of geen ontwikkelde ‘pourriture noble’, van droog tot halfdroog of liquoreux. 

COTEAUX DU LOIR  Eparses
Dit is een selectie van oude wijnstokken tussen 50 en 80 jaar oud.
Een discrete wijn, droog, chenin getypeerd, grapefruit, fijne appel, honing en kaneel, het zijn meer onderliggende aroma’s die afwisselen met bloesemgeurigheid als accasia en linde, hooi, subtiel en heel precies in een mineraalrijke, volstrekt pure smaak, de kraakheldere zuren geven lengte aan de smaak en helderheid aan het subliem eigen karakter.

COTEAUX DU LOIR l’Effraie
Gemaakt van jongere stokken.
JASNIERES Les Rosiers
Samengesteld uit verschillende terroirs van Jasnières.
JASNIERES ‘Discours de Tuf’
Een cuvée moelleux ontstaan uit verschillende trie’s.
JASNIERES ‘Elixer de Tuf’
Alleen in bijzondere jaren gemaakt uit zeer rijpe druiven.

Pineau d’Aunis
Deze bijna vergeten druif is goeddeels verdreven door de meer kracht en structuur gevende cabernet-franc. Pineau d’Aunis geeft een subtiele expressie van terroir, het is een fragiele wijn maar zeer intens en rijkelijk complex. Het is een moeizaam rijpende druif die veel zorg verlangt en een laag rendement van max. 25 hl./ha.  

COTEAUX DU LOIR  rosé  ‘Les Giroflées’
Een bijzondere rosé gemaakt van 100 jaar oude wijnstokken met de naam van een bloem…
In deze cognackleurige rosé ontvouwd zich een complexe smaak in een geraffineerd spel tussen zuren, zoet en oxydatie, heerlijk fruitvol en subtiel geparfumeerd, oranjebloesem en geurig sterappeltjes, bloemen, een hint van kruisbes, noten, mineralen, krijt … wat een raffinement!

Des idées d'accords mets vins sur Les Rosiers 2006 Jasnières
Voici quelques suggestions de sommeliers:

- huitre pochée dans un sabayon au Jasnières sur lit d'épinard et copeaux de parmesan.
- patte de crabe sur panais confit (geconfijte pastinaak) et chutney de mangues
- oeuf mollet (zacht gekookt ei) sur fond de veau truffé, jambon patanégra et cèpes.

Quelques plats des 2 restaurants parisiens de Pierre Gagnaire (Paris, Tokyo, Hong Kong)
qui travaillent beaucoup avec Les Rosiers 2006:

L’oeuf mayo à 65° (warme mayonaise), déposé sur une gelée de crevette grise ; salade de chou fleur.
Carpaccio de bar sauvage, pulpe de tamarillo(boomtomaat)
Chair de tourteau (Krab) nature ; champignons de Paris et céleris dorés.
Feuilles de shiso ; tranches de haddock, bulots, oeufs de saumon organique. Bouillon d’oignons brûlés.
Noix de Saint-Jacques rôties ; fondue de choux thé vert et pâte d’amande.
Risotto carnaroli traditionnel au citron, cornes d’abondance ; poêlée de langoustines.
Gratin de macaroni Ivoire ; encornets aux fines herbes. Pâte d’ail.
Bouchots au persil simple, daube de poulpe(octopus); riz blanc shichimi.
Darne de cabillaud croustillante ; crosnes et ventrèche de porc noir de Bigorre.
Gambas rôties au sansho ; curry de légumes d’arrière saison, fondue d’épinard.
Dominos de rouget de roche au vadouvan ; crème prise comme une bouillabaisse.
Dorade royale, grillée à la peau, échalotes nantaises ; sirop de betterave rouge moutardé.
Lotte en pavé lardée, servie à la nacre. Cocos de Paimpol et cébettes.

Quelques plats de la table du Lancaster by Michel Troisgros à Paris:
Bouillon de cabillaud au riz “Koshi-hikari”
Rouleaux de crabe “Atlantide” crée à Roanne en 1985
Escabèche de coquillages aux cerises ratatinées
Melba de coquilles St Jacques aux câpres séchées Pantelleria
Huitre à la betterave à peine fumée
Nage folle d’écrevisses à la verveine
Filet de rouget au piment “ishimi”
L’escalope de saumon à l’oseille créée à Roanne en 1960

Quelques plats du restaurant Laurent à Paris :
Saint-Jacques marinées dans une marmelade d’agrumes
Araignée de mer(Krab) dans ses sucs(sap) en gelée, crème de fenouil
Huîtres lutées dans leurs coquilles, fleurette au bacon
Trompettes de la mort juste rissolées, crémeux d'œuf de poule et jaune coulant sur un sablé fin au parmesan
Langoustines croustillantes au basilic
Homard rougi en cocotte, légumes d'automne rissolés dans son jus
Sole cuite au beurre de corail, crevettes grises crémées au citron
Saint-Pierre étuvé dans une marinière de coques(Kokkels), mousserons et raviolis de tomates

Noix de Saint-Jacques légèrement blondies et servies dans un consommé clair, pleurotes
Filet épais de turbot au naturel, les bardes enveloppées de laitue de mer et cuites vapeur, hollandaise au vinaigre de riz

COTEAUX DU LOIR  rouge ‘Le Rouge Gorge’
COTEAUX DU LOIR  rouge ‘Hommage à Louis Derré
Gemaakt van stokken ouder dan 70 jaar.

 http://www.belliviere.com/

Culture biologique*
COTEAUX DU LOIR Les Giroflées  Rosé 2001
JASNIERES Les Rosiers  Wit 2001
COTEAUX DU LOIR l'Effraie  Wit 2001
COTEAUX DU LOIR Vieilles Vignes éparses  Wit 2001