Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Loire » QUARTS DE CHAUME  - Chateau de Suronde

QUARTS DE CHAUME  - Chateau de Surondewijngaard - 6 ha. Quarts de Chaume en 1 ha. Layon Chaume, de wijnstokken variëren in leeftijd van 15 tot 70 jaar.
De zanderige kalkleem is 25 tot 70 cm diep en ligt op leisteen (schistes gréseux). Expositie - zuidoost, zuidwest.
Snoeiwijze guyot double op 2 tot 3 ogen

Quart de Chaume ligt in de gemeente Rochefort-sur-Loire, vlakbij het dorpje Chaume. De appellatie telt slechts 41 hectare...
In de loop van de geschiedenis onderkenden de monnikken reeds de bijzondere kwaliteit van deze wijngaarden, zonder de wetenschap dat de 'sous sol' van chistes grésieux hieraan ten grondslag ligt.
De benaming 'Quarts de Chaume' is ontleent aan een oude regel van De 'seigneurs de la Guerche', eigenaren van de wijngronden; ze kregen als pacht een 'kwart' van de oogst, afkomstig van het beste deel, de wijngronden die op het zuiden lagen.

Château de Suronde ligt in het beste deel van de Quarts de Chaume.
De beschutte ligging geeft bovendien het meest droge en warme klimaat van Layon, terwijl nergens de rivier zo dichtbij ligt.
Zo heerst er een uniek microklimaat met vochtige najaarsdampen die de welhaast magische edele rotting sterk bevorderen.
Volgens ingewijden speelt de wind in Quarts de Chaume een cruciale rol.

Er worden vrijwel altijd zoete wijnen gemaakt, zoet door botrytis of door ingedroogde druiven.
De mooiste jaargangen zijn een evenwichtige combinatie van ingedroogde druiven en botrytisdruiven, want de terroirexpressie in de wijn maakt plaats voor het dominante botrytisaroma.
Lustvol zoet is het resultaat, maar verteerbaar in evenwicht dankzij de frisheid van de levendige zuren van de chenindruif.

Grains nobles, botrytis cinerea.
Dankzij de vochtigheid van mist, afgewisseld met zonneschijn, nestelt zich een zwam (botrytis cinerea) op de rijpe druiven en via schimmelvorming verschrompelen de vruchten.

Men noemt dit proces, waarbij veel water aan de vrucht onttrokken wordt 'pourriture noble' - edele rotting
Door het onttrekken van vocht aan de vrucht ontstaat er een concentratie die twee tot driemaal zo hoog is, bovendien draagt de zwam bijzondere aroma's over aan de wijn, het botrytis-aroma.  

Vaak verloopt dit proces geleidelijk, zodat verschillende 'tries' nodig zijn, het oogsten kan 3 maanden in beslag nemen.
Meerdere malen moeten de plukkers langs de ranken om alleen de met botrytis aangetaste druiven te plukken...
Een kostbare aangelegenheid, vaak  zijn 4-8 'tries' geen uitzondering, daarbij ligt het rendement van het geoogste druivenmateriaal zeer laag, vandaar de  prijs van dit kostbare nectar. Het resultaat is een liqoureuse wijn, laag in alcohol en met restsuiker.

Francis Poirel had een droom die hij in 1994 kon verwezenlijken toen château de Suronde te koop kwam, een buitenkans want zo'n parel is zeldzaam en en vrijwel nooit te koop.

Hij is een spiritueel mens, geïnspireerd door de wisselwerking van mens, aarde en natuur, en bewerkt de wijngaard volgens de biodynamie.

Zijn passie is Quarts de Chaume te maken waarin de jaargang reflecteerd, het terroir zijn eigen verhaal verteld.

Daarom is hij de enkeling die furieus gekant is tegen chaptalisatie van deze wijnen.
Het is een grof schandaal dat de wet nog steeds toestaat om suiker toe te voegen aan de most, hetgeen deze unieke appellatie banaliseerd!  

De snoei is kort, tweemaal 3 ogen. Ploegen en schoffelen dus, en geen pesticiden of synthetische bestrijdingsmiddelen.

Handmatige pluk, gemiddeld gaat men 2 tot 5 langs de ranken om alleen de beste druiven te plukken.

Rendementen zijn laag, 10 tot 12 hectoliter/ha. 
Dit komt neer op een glas wijn van 12 cl per wijnstok...

Verticale persing, gisting op eiken fust, geen chaptalisatie, geen kunstmatige gistcultuur, geen toevoeging van enzymen, 18-20 maanden opvoeding op fust.

stijl - Quarts de Chaume heeft een uniek terroir, de wijnen hebben een geheel eigen verfijning en bouquet.
Het karakter laat zich kennen als mineraalrijk en zijdeachtig met een elegante ronding in de smaak, waarvan de verbazingwekkend mooie aroma's rijk geschakeerd zijn en zich laten ervaren als poëzie.

wijn & gerecht - aperitief, eend- en ganzelever, tamme gans met kweepeer, vruchtengebak, gember, hazelnoot, vruchtendessert.
serveren  12°C.

Culture biologique*
QUARTS DE CHAUME Sélection Grains Nobles  Wit 1999
QUARTS DE CHAUME Trie Victor & Joseph  Wit