Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Loire » SAVENNIERES - La Coulée de Serrant - Nicolas Joly.

SAVENNIERES - La Coulée de Serrant - Nicolas Joly.

 

De Coulée de Serrant werd in de 12e eeuw aangelegd en is sindsdien altijd wijngaard gebleven.
Ze wordt met de hand en paard bewerkt omdat de naar de Loire afdalende hellingen steil zijn.
Men heeft de Coulée de Serrant altijd al beschouwd als een zeldzaam en uniek produkt.
Lodewijk de 11e en Lodewijk de 14e maakten deze wijn als zodanig beroemd en later werd hij door invloedrijke critici ingedeeld bij de allergrootste wijnen van Frankrijk.

wijngaard - de 7 ha. wijngaard la Coulée de Serrant heeft unieke bodem eigenschappen en een eigen Appellation Contrôlée.
Het is een monopole, volledig in eigendom van de familie Joly, onderverdeeld in Grand Clos (4 ha.), Clos du Château en 'Plantes'.
De expositie is op het zuiden, beschermd tegen de wind, met het zicht op de Loire.
De vulkanische grond bestaat uit een dunne laag mergel, gemengd met leisteen en sporen van zandsteen, graniet en grote stukken samengesmolten gesteente; dit ligt op een solide bodem van leisteen die ook in droge zomers voldoende vocht afstaat.

3 ha. Savennières Roche Aux Moines, gebotteld als Clos de la Bergerie. Chenin blanc druiven (Pineau de la Loire), geënt op Ruperstris du Lot. Oudste stokken geplant in 1920, gemiddelde leeftijd 30 jaar.

Savennières is een klein wijngebied aan de Loire in de Anjou, waar een twaalftal wijnboeren een droge witte wijn produceren gemaakt van chenindruiven. In dit gebied ligt de kleine appellation van Coulée de Serrant.
De bekende gastronoom Curnonksky was één van de vele critici die la Coulée de Serrrant indeelden bij de 5 grootste witte wijnen van Frankrijk, naast Le Montrachet, château d'Yquem, château Grillet en château Chalon.

Sinds 1985 bewerkt Nicolas Joly met volle overtuiging zijn wijngaarden volgens de biodynamische wijnbouwmethode.
Chemische pesticiden, onkruidverdelgers en kunstmest steriliseren de bodem en vormen een aanslag op de micro-flora die bijdraagt aan de specifieke aroma's waarmee wijnen zich qua karakter onderscheiden.
Een belangrijk aspect van de biodynamie is de positieve energie die vrijkomt door het niet tégengaan, maar mééwerken met de natuur, ziekte als natuurverschijnsel niet bestrijden met chemie maar een oplossing zoeken in een weerbaar natuurlijk klimaat.

Savennières is van nature een droge witte wijn, hoewel in het verleden ook lichtzoet tot halfzoet werd gemaakt.
Tijdens de oogst gaat men 3 tot 7 keer door de wijngaard om alleen de optimaal rijpe druiven te plukken. (trie) Géén débourbage*, dit om zoveel mogelijk gistcellen uit de wijngaard te behouden. De gisting mag oplopen tot 25°C en duurt soms tot februari, geen malolactische* gisting, rijping op houten fust, in '94 2% nieuw eiken, 3 maal soutirage*, botteling in mei of juni, geen klaring*, wel een lichte voorfiltering.

stijl - lang rijpende wijnen met veel ras, droog van karakter, harmonieus en complex samengesteld.
Opvallend is het speelse gemak waarmee het genotvolle fruit de meer strenge maar boeiende expressie van rots en gesteente omarmd. Coulée is een dimensionale wijn met een volstrekt origineel karakter, kenners schetsen het beeld van een unieke wijn met vele gezichten. 

wijn & gerecht - schaaldieren, gamba's, kreeft, coquilles Saint-Jacques, riviervis met zuringsaus, baars, zalm, forel, zeebaars met truffel, tarbot, maar ook voortreffelijk bij schelvis, pasta met pesto, zwezerik, geitenkaassouflé.
serveren 12°C. - decanteren aanbevolen.

Culture bio-dynamique*
CLOS DE LA COULEE DE SERRANT Wit 1997