Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Loire » VOUVRAY - Domaine du Clos Naudin - Philippe Foreau.

VOUVRAY - Domaine du Clos Naudin - Philippe Foreau.De wijngaarden van Vouvray dateren van 372 toen Saint-Martin de Abdij van Marmoutier stichtte. Vouvray ligt tegenover Montlouis, aan de andere kant van de Loire.
In de rotsen zijn kelders uitgehouwen waarin de wijnen gisten en onder constant koele temperatuur rijpen.
Hier worden de mooiste witte wijnen van Touraine gemaakt, van strak droog tot weelderig met een rijpe zoetheid.
Als men de wijnen dankzij zeer rijp geoogste druiven een licht restsuiker laat bewaren, komt in vouvray de klasse van de chenindruif bijzonder tot uiting, in een aromatische expressie met een uitgekiende balans tussen zoet en zuur, terwijl de wijnen altijd hun frisse levendigheid behouden.
Zo dicht langs de Loire is er in sommige jaren sprake van 'edele rotting', botrytis cinerea*, en maakt men moelleux wijnen met een aandeel botrytis.

Clos Naudin - Philippe Foreau
12 hectare, grotendeels in Les Perruches, een wijngaard met kleigrond met veel kiezel op kalksteen. Leeftijd wijnstokken gemiddeld 40 jaar. Strenge snoei naar een rendement van 35 hectoliter/ha.

Philippe Foreau werkt traditioneel, geen chemische bestrijdingsmiddelen, korte snoei, geen kunstmest en het oogsten gaat per 'trie' om in verschillende fasen alleen de rijpe druiven te oogsten.

Het moment van plukken is cruciaal, onder een alcoholpotentieel van 12˚ wordt mousserende wijn gemaakt, Vouvray sec wordt gemaakt vanaf 12˚ tot 13,5˚ en demi-sec vanaf 13,5° en meer, vanaf 16˚  wordt moelleux gemaakt.
Maar alles blijft afhankelijk van het gehalte aan zuren.

De druiven worden niet ontsteelt en pneumatisch geperst, er wordt geen gistcultuur en nooit geen suiker toegevoegd aan de most (chaptalisatie), zodat de wijn luisterd naar de jaargang.

De wijn gist maandenlang onder koude temperatuur op ouder houten fust en rijpt daarin om vroeg, meestal voor de zomer gebotteld te worden. Door een vroege botteling wil Foreau de frisheid en het fruit bewaren.Geen malolactische gisting.

Philippe Foreau is maniakaal en onvermoeibaar in het associėren van Vouvray & Gerecht.

Vouvray rijpt lang en mooi en ontwikkeld een complex aan aroma's, variėrend van exotisch fruit tot abrikoos of kweepeer al dan niet confit, en heeft geurige parfums van bloemen en bloesem, maar krijgt bij oudering ook complexe nuances van specerijen en
truffel.

Gedurende een rijping van 20 of 40 jaar doorloopt de wijn verschillende fasen waarin geur en smaak veranderen, en toont zo steeds een ander gezicht.

Daardoor verschilt de toepassing bij een gerecht ook...

Deze complexe veranderlijkheid is zoals het leven zelf, een voortdurende inspiratiebron zonder vaste regels, alleen de uitgangspunten liggen vast!

stijl - Clos Naudin is Vouvray pur sang, een compromisloos strak/ heldere stijl, daarin rijkelijk gevuld, gespierd en intens, complex samengesteld. De wijnen hebben lengte, zijn levendig, mineraalrijk en ontwikkelen een fraai bouquet. Ze kunnen lang ouderen, afhankelijk van het rijpe karakter en de jaargang. De chenindruif geeft in het demi-sec en moelleuxkarakter de optimale expressie van Vouvray.

wijn & gerecht - aperitief, schaaldieren, gambas, kreeft, Jacobsschelpen, tarbot, zalm, zeewolf, rillettes, bloedworst. Vouvray demi-sec, zwezerik met appel, mango of kweepeer, tamme gans.
Vouvray moelleux - tarte tatin, appelstrudel, amandeltaart, omgekeerde annanastaart.

VOUVRAY Sec  Wit 2000
VOUVRAY Demi-sec  Wit
VOUVRAY Moelleux Wit
VOUVRAY Mousseux Wit