Schoonloërstraat 32
9444 TH Grolloo
Telefoon   0592-501246
Fax 0592-501673
E-mail info@wijnkoperijstreuer.nl

 

U bevindt zich hier: Assortiment » Loire » VOUVRAY - Domaine Huet

VOUVRAY - Domaine HuetHet domaine is ontstaan in 1928 en heeft tegenwoordig 35 hectare in de wijngaarden Le Haut Lieu, Le Mont, Le Clos du Bourg en 5 ha.Vodanis in de gemeente Rochecourbon.

Leeftijd wijnstokken, 15% tot 10 jaar, 35% tussen 10-30 jaar, 50% tussen 30-50 jaar.

Domaine Huet bezit van drie van de mooiste wijngaarden van Vouvray hetgeen ongetwijfeld een grote rol speelt, maar de hele gang van zaken in de wijngaarden en het hoge niveau wijnmaken vormt de constant hoge kwaliteit van dit wereldberoemde domaine.

VOUVRAY - Domaine Huet
De wijngaardbewerking wordt gedaan in samenhang met het ritme van de planeten, zoals dat in sommige  opzichten ook al werd gedaan in de vroege geschiedenis van de wijnbouw.

Volgens de gedachten van Rudolf Steiner is er proefondervindelijk een kalender ontstaan die aangeeft wanneer bepaalde processen zich in bodem of plant afspelen, zodat behandelingen op die tijdstippen een optimale stimulans kunnen zijn.
Dit vraagt veel persoonlijke betrokkenheid van de wijnboer.

In de wijngaard streeft men naar optimale rijpheid en het liefst naar de in uitzonderlijke jaren voorkomende pourriture noble van de druiven. Er wordt handmatig en in twee tot drie 'tries' geplukt, meestal vanaf 5 october tot 10 november.
De gemiddelde rendementen liggen op 35 hectoliter/ha.

De druiven worden niet ontsteelt, pneumatisch geperst, (zacht geperst, 2 bar) gedurende 3,5 tot 5 uur.
De most gist op eiken fust van 225 en 600 liter, of op stalen cuve bij 14 tot 17°C gedurende 2 maanden, met gistcultuur uit wijngaard of aanwezig in de kelders, dus geen industriële gistculturen.
Geen malolactische gisting, hierdoor wordt de fraicheur en finesse van de chenin behouden.
In april na de oogst volgt de botteling, na enkele soutirages en slechts een lichte filtering, hierdoor kan enig depot ontstaan.

De Vouvray Pétillant is één van de mooiste mousserende wijnen van de Loire en wordt traditioneel gemaakt zoals champagne, alleen de koolzuurdruk is de helft, 2,5 bar, waardoor de aromatische expressie volop ruimte krijgt.

Vanaf 1988 worden geen pesticiden of insecticiden gebruikt, noch enig synthetisch chemisch product, zodoende is er een ecologisch evenwicht ontstaan met een natuurlijke weerbaarheid

Le Haut-Lieu
De wijngaard heeft een 3 tot 4 meter diepe kleilaag gemengd met kalk, deze  zware grond geeft soepele wijnen met een toegankelijk karakter die vroeg rijpen.

Le Mont
Le Mont ligt aan de Loire en heeft een steenachtige bodem samengesteld uit voornamelijk groene klei, wat zand en kiezel; de wijnen hebben een vrouwlijke stijl, zijn heel elegant en mineraalrijk.

Clos du Bourg
Slechts een meter grond bedekt de kalksteenrots waardoor de wortels zich snel nestelen in het gesteente. De wijnen hebben een mooie volheid en nemen de tijd om zich te vormen.

De aard van Vouvray wordt bepaalt door de oogstjaren; onder minder goede weersomstandigheden zal er een lager gehalte aan druivensuikers zijn, dit zijn de jaren waarin droge Vouvray wordt gemaakt, of mousserende wijn en soms ook wat demi-sec.

In gemiddelde jaren, met meer druivensuiker maakt men moelleux en demi-sec van de 1er trie, en mousserende wijn van de volgende trie.

In goede jaren wordt weinig sec gemaakt, het meeste is moelleux en demi-sec.

Op grote jaren zit iedereen altijd te wachten om met glinsterende oogen moelleux (ca. 30 gr/ltr restsuiker) en moelleux première trie (60-100 gr/ltr restsuiker) te maken. 
Er zijn ook buitengewone jaren met edele rotting (pourriture noble)

Dankzij de buitengewone kwaliteit aan heldere zuren wordt een Vouvray met restsuiker nooit echt overwegend zoet, het frisse karakter blijft behouden en het blijft altijd een evenwichtige wijn met in een heldere smaak complexe aroma’s, van kweepeer tot gedroogd fruit, abricoos, en soms specerijen als kruidnagel, paddestoelen, truffel.
 
stijl - complexe wijnen vol raffinement en finesse, geurig en bloesemrijk, rond en intens in een door prachtige fruit gevulde smaak die energiek en vol leven is.

wijn & gerecht - de Vouvray Pétillant is niet alleen het perfecte aperitief maar evenals de Vouvray sec ook fraai bij schaaldieren en visgerechten.
Demi-sec - gebraden gans met kweepeer, gamba met chili en limoen.
De 1er Trie moelleux is een complexe rijke wijn, zoet rijp in prachtig evenwicht met verfrissende zuren, dankzij de frisse afronding verteerbaar, aanbevolen bij rijke gerechten als eend of ganzelever met bv. coulis van kweepeer, eendelever met zure zult,
nagerechten op fruit/amandelbasis, abrikozen- perzikgebak, hazelnoot..

Culture bio-dynamique*
VOUVRAY Pétillant  Wit 2000
VOUVRAY sec Le Mont  Wit 2002
VOUVRAY Moelleux Le Haut-Lieu Premier Trie  Wit 1997